Boek

In navolging van het in 1998 verschenen boek ‘Brandbestrijding en Brandweer in Herentals (1823-1998)’, schrijft brandweercommandant ‘op relatieve rust’ Jan Peelaerts, in samenwerking met Herentaldum, hieraan een vervolg.

In dit rijk geïllustreerde boek in fullcolour en ca. 200 pagina’s dik, komen aan bod: de periode middeleeuwen – 1815 (nieuw), de periode 1815-1980 (aanvulling, samenvatting), de periode 1980-2015 (nieuw).

Het schetst zowel de geschiedenis van de brandbestrijding als de ongelijke strijd van de mens tegen het vuur. In een middeleeuwse stad, waar huizen massaal ten prooi vielen aan vuur, werd in een hopeloos gevecht met emmers en primitieve brandspuit gestreden.

Het boek brengt de industrialisering in de 19de eeuw in Herentals in kaart samen met de eraan gekoppelde ‘bedrijfsbranden’ en het ontstaan van een min of meer georganiseerd brandweerkorps, waar stilaan zowel de motorisatie als de autopomp haar intrede deed.

Je zal kunnen lezen hoe reglementen vanaf de middeleeuwen tot nu evolueerden, hoe het korps zich aanpaste, hoe het materiaal, het wagenpark en de kazerneringen mee evolueerden of beter gezegd steeds achterophinkten. Korte brandverslagen, personeelsinformatie … kortom 200 jaar geschiedenis in een meer dan 200 pagina’s tellend prachtig, zeer uitvoerig geïllustreerd, full colour boek in A4-formaat.

Dit UNIEK werk is een must niet alleen voor iedere liefhebber van de brandweer en/of de brandbestrijding, maar ook voor iedere Herentalsenaar die begaan is met en geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van onze stad.

1990: Brand bij de firma Theunis
1992: bus onder trein

Het boek zal te verkrijgen zijn op de stand van Herentaldum tijdens de opendeurdag van 9 september op de Grote Markt.

Zonder voorbestelling is het boek te koop aan 30€ zolang de voorraad strekt. De oplage is beperkt! OP=OP!